Hírek

 
Hírek
Kutatás-fejlesztés és innováció Magyarországon

Kíváncsi arra, hogy:

  • Honnan van forrás K+F-re?
  • Mennyit költenek K+F-re hazánkban vagy az EU-ban?
  • Miből költenek K+F-re a vállalatok?
  • Mekkora a külföldi vállalatok súlya a K+F-ben?
  • Hol és hányan kutatnak Magyarországon?
  • Hogyan hasznosul a K+F?

Bővebben

2013. november 28.

XXII. Magyar Innovációs Nagydíj

Az év legjelentősebb innovációját elismerő Innovációs Nagydíj mellett a kiemelkedő innovációs teljesítményeket további, összesen hat kategóriában is dijazzák: Ipari-, Agrár-, Környezetvédelmi-, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Díjai.
A legeredményesebb, 2011. január 1. után alapított(startup) vállalkozás a Magyar Innovációs Szövetség Innovációs Start-up Innovációs Díját nyeri el. A díjazottak egyike megkapja az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. Szervezeti Innovációs Díját is.
A díjak ünnepélyes átadására 2014. március végén kerül sor az Országházban. 

Bővebben

2013. november 28.

Újra pályázható az Innováció a fogászatban című kiírás a Közép-magyarországi régióban

Az Új Széchenyi Terv keretében újra lehet pályázni az „Innováció a fogászatban” című (KMOP-2011-1.1.4/F kódszámú) pályázati kiírásra.
A konstrukció keretösszege 750 millió forintra módosult a Közép-magyarországi régióban.
A pályázatok benyújtására 2013. május 9. és 2013. május 31. között van lehetőség.


Jelen közlemény az „Innováció a fogászatban” című, GOP-2011-1.3.1/F kódszámú kiírást nem érinti.

2013. május 10.

A K+F Versenyképességi és Kiválósági Szerződések támogatása érdekében kiírt felhívás felfüggesztése

Az Új Széchenyi Terv keretében megjelent, Kutatási és Innovációs Technológiai Alapból finanszírozott K+F Versenyképességi és Kiválósági Szerződések című (VKSZ_12 jelű) pályázati felhívást- a rendelkezésre álló forrás és az eddig beérkezett pályázatok támogatási igényére való tekintettel- a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2013. május 12-i hatállyal felfüggeszti.

2013. május 10.

Módosult a Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása az agrár-, élelmiszeriparban című kiírás kitöltőprogramja

Technikai okok miatt módosult az Új Széchenyi Terv keretében megjelent „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása az agrár-, élelmiszeriparban” című (AGR_PIAC_13 kódszámú) pályázati felhíváshoz tartozó kitöltőprogram, amely elérhető a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján.

2013. május 2.

22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny kiállítása

2013. június 10-én kerül sor a 2012/2013. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepségére az Akvárium Klubban (1051 Budapest, Erzsébet tér 14.). A 14 és 20 év közötti korosztálynak szóló projekt versenyt a Magyar Innovációs Szövetség az Emberi Erőforrások Minisztériumával és az MTVA közreműködésével már 22. alkalommal hirdette meg. A közel 2,5 millió forintos ösztöndíjakra 101 pályázat érkezett, 128 fiataltól.

Bővebben

2013. május 2.

Nagyszámú érdeklődő részvételével zárult a 'Clusters in Europe III - On the way of bridging the innovation gap in Europe' c. nemzetközi konferencia

A MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. az Európai Bizottsággal együttműködve 2013. április 11-12-én ismét megszervezte a Clusters in Europe III. - On the way to bridging the innovation gap in Europe elnevezésű nemzetközi klaszterkonferenciáját, melyen több mint 200 érdeklődő vett részt.
Az immáron hagyományosnak tekinthető, harmadik alkalommal megrendezésre kerülő konferencia célja volt, hogy a legjobb európai klaszter-gyakorlatok ismeretében segítséget nyújtson a közép-európai országok sajátosságainak megfelelő klaszterfejlesztési politika kialakításához, csökkentve ezzel az újonnan csatlakozó országok és nyugat-európai tagállamok között fennálló ún. innovációs szakadékot. Emellett a szervezők célja volt, hogy bemutassák a magyar klaszterpolitika egyedi vonásait, kihívásait, s az azokra adott válaszokat. A konferencia bemutatkozási lehetőséget teremtett a magyarországi akkreditált klaszterek számára. Európa számos országából érkeztek előadók, többek között az Egyesült Királyságból, Svédországból, Németországból, Görögországból, Csehországból.
Az eseményen kiemelt előadóként részt vett Turóczy László, versenyképességért felelős helyettes államtitkár (Nemzetgazdasági Minisztérium), Normunds Popens, főigazgató-helyettes (Regionális Politikai Főigazgatóság, Európai Bizottság), valamint Csizmadia Norbert, gazdaságstratégiai és tervezési ügyvezető igazgató (Magyar Nemzeti Bank).

Bővebben

2013. április 29.

Megnyílnak az EGT és Norvég Alapok új támogatási időszakának forrásai

Az EGT és Norvég Alapok keretében hamarosan mintegy 40 milliárd forint támogatás válik elérhetővé. Ez alkalomból szervezett ünnepélyes nyitókonferenciát a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a budapesti Norvég Nagykövetséggel együttműködésben a fővárosban. A rendezvényen az Alapok céljairól és várható támogatásairól a Norvég Külügyminisztérium, Norvégia budapesti nagykövete, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviselői adtak tájékoztatást.

Az EGT és Norvég Alapok első, 2004-2009-es támogatási időszakának népszerűségét bizonyította a források majdnem 100 százalékos lekötése, valamint 90 sikeres projekt szerte az országban. A fenti eredményeket tekintve biztosra vehető, hogy az EGT és Norvég Alapok most megnyíló időszakában elérhető támogatási lehetőségek szintén nagy érdeklődésre fognak számot tartani a potenciális pályázók körében.  Magyarország több mint 150 millió eurós, vagyis mintegy 40 milliárd forintos részesedésével a harmadik legnagyobb kedvezményezett a 15 támogatásra jogosult EU-tagállam között. A 2016-ig felhasználható forrásokat a három donor ország, Norvégia, Izland és Liechtenstein a szolidaritás jegyében bocsátja Magyarország rendelkezésére. A források mintegy 97%-át Norvégia biztosítja.

Bővebben

2013. április 25.

Módosult a K+F Versenyképességi és Kiválósági Szerződések című kiírás felhívása

Módosult az Új Széchenyi Terv keretében megjelent „K+F Versenyképességi és Kiválósági Szerződések” című (VKSZ_12 kódszámú) pályázati felhívás. A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság döntése értelmében az eredeti „K+F Versenyképességi és Kiválósági Szerződések” című (VKSZ_12 kódszámú) pályázati felhívás úgy módosul, hogy az eddigi alprogramok külön kiírásként kerülnek meghirdetésre. A "K+F Versenyképességi és Kiválósági Szerződések Integrált K+F projektek alprogramja" (VKSZ_12) változatlan szakmai feltételek mellett 10 milliárd forint keretösszeggel kerül meghirdetésre. A felhívásban ezzel egy időben pontosításra került a D.4. Biztosítékok köre, valamint a F.6. Helyszíni szemle és ellenőrzések pont. A változtatások nem érintik a már beadott pályázatokat. A változtatások miatt a korábban megjelölt beadási határidő 2013. április 30-ra változik.

Bővebben

2013. április 18.

Új pályázat jelent meg Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása az agrár-, élelmiszeriparban címmel

Az Új Széchenyi Terv keretében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázatot hirdet „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása az agrár-, élelmiszeriparban” (AGR_PIAC_13) címmel. A támogatás célja olyan kutatás-fejlesztési tevékenységek támogatása, amelyek a későbbi ipari hasznosítás szempontjából jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó új, tudományos ismeretek bővülését vagy agrár-élelmiszeripari termékek, szolgáltatások, technológiák, illetv ezek prototípusainak kifejlesztését eredményezik.

Bővebben

2013. április 18.